• Zážitkové učenie - Cesta do PRAVEKU

          • V stredu 26. októbra sa žiaci VI.A počas hodiny dejepisu preniesli do praveku. Porozprávali, ako sa v tomto období žilo, pracovalo, bojovalo... Po triede sa preháňali mamuty, lovci s šípmi, pästnými klinmi a sekerkami. Nechýbalo praveké obydlie, pred ktorým ženy spracúvali kože a pripravovali stravu. Najskôr si však museli vyrobiť oheň. Bojovníkom úspešný lov predpovedal samotný šaman. Celé toto praveké „divadlo“ dopĺňali jaskynné maľby, zvuky praskajúceho ohňa i pravekej divej prírody. Žiaci tak mali možnosť na vlastnej koži zažiť, aká dôležitá bola pre prežitie vzájomná spolupráca a rozdelenie úloh. A nielen v praveku. Práve vďaka spolupráci sa im toto netradičné opakovanie tematického celku Pravek naozaj vydarilo. Viac foto v galérii.

          • Svetový deň zdravej výživy v ŠKD

          • Október  sa v ŠKD  opäť niesol v duchu zdravej výživy. Odštartoval to Svetový deň zdravej výživy (16.10.) a s ním spojená výstavka ovocia a zeleniny, ktorú deti naaranžovali vo vestibule školy. Nasledoval Zdravý olovrant, ktorý sa konal vo štvrtok 20.10. Deti si v školskej kuchynke pripravili samé zdravé dobroty z pečiva a nátierok (rybacej, mrkvovej a vajíčkovej), dozdobili ich zeleninou a nezabudli ani na ovocný šalát. No nebolo to len o jedení. Doplnili si i svoje vedomosti o tom, čo ktorá nátierka obsahuje a ako to vplýva na ich zdravie. So svojimi kuchárskymi výtvormi sa podelili aj s deťmi a starými rodičmi, ktorý v ten deň boli v našej škole na akcii s názvom Babka, dedko - poďme spolu čítať. Ako sa s touto výzvou popasovali? Posúďte sami (viac foto vo fotogalérii).

          • Babka, dedko - poďme spolu čítať

          • Pri príležitosti Októbra - mesiaca úcty k starším si žiaci 4.A a 4.B vo štvrtok 20.októbra pozvali svojich starých rodičov, aby strávili spoločné popoludnie. Tieto chvíle venovali spoločnému čítaniu, stolovým hrám a spoločným rozhovorom. Predstavili im našu školu a život v nej. Viac foto v galérii.

          • Prvý týždeň kampane "Do školy na bicykli 2022" je za nami

          • V 1. týždni kampane Do školy na bicykli sa mladší aj starší žiaci zapojili vo veľkom počte, o čom svedčia bicykle a kolobežky na stojanoch i mimo nich. Prváci využili svoje kolobežky na súťaž i dopravnú výchovu v obci. Do súťaže o RETRO bicykel sa zapojilo 6 žiakov, ktorí prišli na svojich retro bicykloch. Každý starý bicykel má svoj príbeh, o ktorom vedeli povedať. Ďakujeme. 

          • Trenčianske hodiny - školské kolo

          • V pondelok 17. októbra sa školou niesli známe i menej známe tóny ľudových piesní. Žiaci mohli svoj talent prezentovať v troch kategóriách tradičnej súťaže  Trenčianske hodiny. Víťazstvo si vyspievali:

            1. kat.: 1.m. Lara Papierniková (3.A), 2.m. Paťka Štefaničáková (2.A), 3. m. Kiarka Šubertová (1.A)

            2. kat.: 1.m ---, 2.m Ondrej Mikuš (6.B), 3.m Katarína Blašková (4.A)

            3. kat.: 1.m Vanesa Pastuchová (9.A) a Lívia Michalíková (9.A), 2.m Izabella Šedivá (7.A), 3.m Jakub Kebísek (7.A)   Víťazi pospupujú do okresného kola, držíme im palce.

          • Malý futbal - chlapci

          • Naši žiaci boli v pondelok 17. októbra na turnaji v malom futbale iba krôčik od postupu do okresného kola. V trojčlennej skupine (ZŠ Hodžova, ZŠ Jastrabie a ZŠ s MŠ Horné Srnie) sme odohrali 2 zápasy. V tom prvom sme remizovali proti ZŠ Hodžova 3:3 a následne sme porazili ZŠ Jastrabie 7:1. V poslednom zápase skupiny vyhrali hráči Hodžovej proti Jastrabiu 11:0, vďaka čomu mali lepšie skóre ako my a preto postúpili do ďalších bojov. Za vzornú reprezentáciu školy sa zaslúžili: Dávid Ďurík, Jakub Fellner,Tomáš Galko, Jakub Kebísek, Pavol Matějka, Samuel Papiernik, Andrej Pinka, Hugo Štefula, Kristián Turák, Darius Zubo.

          • Do školy na bicykli 2022

          • V dňoch  17. 10. - 28. 10. sa žiaci a učitelia môžu opäť zapojiť do celonárodnej kampane Do školy na bicykli, ktorá podporuje zdravú, bezpečnú a prirodzenú mobilitu žiakov a pedagógov. Tento raz s heslom Jazdíme celý rok!“ Podmienkou je prísť do školy na bicykli alebo kolobežke. Čím väčší počet účastníkov, tým väčšie šance pre našu školu získať zaujímavé ceny. A aké výhody prináša jazda na bicykli alebo kolobežke pre žiaka? Za každé 3 jazdy získa žiak kupón, ktorý mu zaručí imunitu pred skúšaním alebo zabudnutím domácej úlohy či pomôcky.

            Okrem ekologických jázd do školy sa uskutočnia v triedach aj ďalšie aktivity spojené s bezpečnou jazdou na bicykli, dopravnou výchovou, jazdami zručnosti, údržbou bicykla a opravou defektu, cyklovýlet a monitorovanie dopravy v obci.

            Bike galéria v prírode – 1. stupeň – vytvoriť z prírodnín alebo kombináciou prírodnín a iných materiálov bicykel. Výtvory môžu byť rovinné/ na zemi/ alebo priestorové.Výtvory treba priniesť 27. 10. p. uč. Krchňávkovej – 1. A alebo poslať fotku – krchnavkova@gmail.com

            Retro bicykel – 2. stupeň – 20. 10. / štvrtok/ - príď na starom bicykli do školy a zapoj sa do súťaže o retro bicykel.

          • Oznam pre rodičov ohľadom poplatkov za ŠKD, MŠ a ŠJ

          • Nakoľko nám v poslednom období rodičia uhrádzajú platby na nesprávne účty (zrejme je to spôsobené novými nastaveniami v bankách), žiadame rodičov o dôslednú kontrolu správnych účtov a variabilných symbolov. 

            • MŠ a ŠKD IBAN SK90 5600 0000 0006 5811 0003
            • ŠJ strav. IBAN SK24 5600 0000 0006 5811 4004

            Zároveň žiadame rodičov, ktorí ešte neuhradili stravné za september a október, aby tak urobili čo najskôr.

             

          • Technická olympiáda - školské kolo

          • Aj tento rok mali naši žiaci 2. stupňa možnosť zapojiť sa do školského kola TECHNICKEJ OLYMPIÁDY.
            V Kategórii A  sa víťazmi stali Šimon Hurák a Patrik Chlebana z IX.A a v Kategórii B Fabio Jacinto zo VII.A. Títo žiaci nás budú v novembri reprezentovať na okresnom kole.

            Úspešnými riešiteľmi sa stali Peter Chlebana (IX.A), Kateryna Hanych (VI.B), Jakub Kebísek (VII.A), Ondrej Mikuš (VI.B) Jonáš Popovič (VI.B), Aneta Chlebanová (VI.A) a Joel Jacinto (VI.B). GRATULUJEME!

          • Linda Pavlovičová - autorka úspešnej poviedky

          • Naša žiačka Linda Pavlovičová získala 3. miesto v celoštátnej súťaži mladých autorov Mladá slovenská poviedka 2022. Ocenenie z rúk poroty a zborník víťazných prác si prevzala v Oravskej knižnici Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne. Z jej pisateľského úspechu máme veľkú radosť. Do súťaže sa okrem nej zapojili aj ďalšie žiačky: Marcia Jacinto  a Viktória Szabóvá. Veríme, že aj tento rok nájdu inšpiráciu a vytvoria ďalšie literárne počiny. Lindinu poviedku si môžete prečítať v priloženom súbore.

          • Poplatok SRRZ-RZ

          • Poplatok rodičovského združenia je možné uhradiť triednej pani učiteľke v termíne od pondelka 17.10. do stredy 19.10.2022. 

            Výška poplatku odsúhlasená na celoškolskom rodičovskom združení:

            1. dieťa 20,- € (najstaršie)

            2. dieťa 10,- €

            3. dieťa a ďalšie neplatí.

          • Európska noc výskumníkov

          • V piatok 30. septembra sa vo viacerých mestách na Slovensku konal vedecký festival Európska noc výskumníkov, ktorá vznikla z iniciatívy Európskej komisie a je paralelne organizovaná v 30 štátoch Európy. Žiaci našej školy vo vedeckom stánku Vyskúšaj si roboty z First Lego League v nákupnom stredisku Mirage v Žiline prezentovali svoje roboty, ktoré  konštruovali na robotickom krúžku a získali s nimi viaceré ocenenia na robotických súťažiach. Okrem robota zo súťaže First Lego League Robot-Game, ktorý spĺňa misie z výzvy Cargo a sprevodovanej veternej turbíny Fabrickí Legomajstri, predstavili už známu srňanskú lanovku a viacerým chlapcom aj dievčatám umožnili naprogramovať si vlastného robota. Ďakujeme vedcom z Fakulty informatiky a riadenia zo Žilinskej univerzity, ktorí nás na festival pozvali a umožnili sa našim žiakom odprezentovať, zažiť niečo nové a načerpať vedomosti od vedcov aj z iných odvetví. Rovnako ďakujeme aj zanieteným rodičom s logistickou pomocou.

          • Krok za krokom vo finančnom vzdelávaní

          • Posledné dva septembrové dni sa naši deviataci venovali finančnému vzdelávaniu s cieľom zvýšiť ich finančnú gramotnosť. Formou workshopov ich lektorky z OZ Zlatá tehlička  previedli svetom financií, bankovníctva, úrokov a úverov. Táto téma ich zaujala a veríme, že získané vedomosti využijú aj pri spravovaní vlastných financií. Priemerná úspešnosť záverečného testu bola 95 %. Blahoželáme.