• Chuť Ázie na hodine geografie

          • V utorok 26. marca si žiaci 6.A. zašli na niečo malé, dobré do "ázijského bistra". Ochutnali kumquat, mochi, pikantné rezance aj vietnamskú špecialitku - pravé škoricové listy. Aj takto sa dá spoznávať ďaleká Ázia. Dobrú chuť!

          • Čítajme si

          • V dňoch od 18. do 22. marca po celom Slovensku prebiehal detský čitateľský maratón. Organizátorom podujatia je už po 15.-krát Linka detskej istoty, ktorá non-stop a bezplatne pomáha deťom, mladým ľuďom v ťažkých situáciách, aby na to neboli sami. Do čítania sa zapojilo 151 žiakov našej školy. Počas celého týždňa sa na I. aj II. stupni čítali príbehy z knižiek našej školskej knižnice. Žiakov niektoré knihy zaujali natoľko, že si príbehy pozreli aj v ich filmovom spracovaní.

          • Biblická olympiáda - okresné kolo

          • Vo štvrtok 21. marca sa v priestoroch Katolíckej spojenej školy v Nemšovej konalo dekanátne (okresné) kolo Biblickej olympiády. Naše žiačky Vanessa Huňová (9.A), Janka Vulganová (9.A) a Dagmara Papierniková (7.A) sa stali úspešnými riešiteľkami súťažných úloh a obsadili 3. miesto. Dievčatám srdečne blahoželáme.  

          • Burza oblečenia SWAP

          • Tento týždeň sme na našej škole aj vďaka šikovným ôsmačkám zorganizovali burzu oblečenia. Dôvodom je fakt, že oblečenie sa stalo lacným, cenovo dostupným a častokrát nakupujeme viac, ako potrebujeme. Za našu módu však musí naša planéta platiť vysokú daň. Najskôr pri samotnej výrobe, ktorá znečisťuje všetky zložky nášho životného prostredia. A nakoniec pri jej likvidácii. Oblečenie je totiž ťažko recyklovateľným materiálom a väčšinou končí na smetisku. Ekvivalent jedného kamiónu plného textilného odpadu putuje každú sekundu na skládku alebo do spalovne. »»» Zisti viac: O silne znečisťujúcej rýchlej móde a o udržateľných alternatívach pomalej módy.

          • Marec - mesiac knihy

          • Mesiac knihy sme si pripomenuli nástenkami, projektami o obľúbených knižkách aj návštevou obecnej knižnice. Mnohí žiaci z nej odchádzali so zápisným lístkom. Veríme, že ich nové čitateľské preukazy neostanú prázdne.

          • Vynášanie Moreny

          • V utorok 19. marca sme za slnečného počasia vyniesli z našej dediny Morenu. Členovia folklórneho krúžku a škôlkari v hudobnom sprievode SUSEDOV pozdravili jarnými piesňami klientov CSS Lipovec, obyvateľov niekoľkých srňanských ulíc a na hornom moste zapálenú Morenu hodili do Vláry. Veríme, že zimu vyhnali a mrazivé rána budú čoraz častejšie nahrádzať jarné slnečné lúče.

          • Korčuliarsky kurz

          • V týždni od 11. do 15. marca absolvovali naši druháci spoločne s predškolákmi Korčuliarsky kurz na Zimnom štadióne v Dubnici nad Váhom pod dohľadom skúsených hokejových trénerov. Okrem športových zručností, rozvíjali aj tie vôľové a zároveň posilňovali svoju imunitu.

          • Oblečenie na druhý pokus

          • V piatok 22. marca sa na našej škole uskutoční bazár oblečenia s názvom „Oblečenie na druhý pokus“. Do akcie sa môžu zapojiť žiaci 5. až 9. ročníka. Tínedžerské oblečenie treba priniesť čisté, vyprané a v dobrom stave. Preberanie prinesených vecí bude podliehať prísnej kontrole. Žiačky 8. ročníka ho budú preberať a zhromažďovať v herni pri šatniach od pondelka 18. do štvrtka 21. marca pred vyučovaním do 8.05 hod.

          • Vybíjaná - dievčatá

          • Naše žiačky získali ďalší pohár vo vybíjanej. V stredu 13. marca sa v Trenčíne konalo okresné finále šiestich najlepších škôl nášho okresu. V silnej konkurencii sme vybojovali pekné 3. miesto. Dievčatám srdečne blahoželáme.

          • Projektové vyučovanie na biológii na II. stupni

          • Aj tento školský rok si naši ôsmaci vyskúšali ako prebieha klíčenie fazule v praxi. Niektorým sa darilo viac, iným menej, ale nevzdávali sa a nakoniec vypestovali krásne kúsky. Svoje výtvory potom priniesli do školy, odprezentovali svoje rastliny a so spolužiakmi si vymenili vzácne rady a skúsenosti.

            Žiaci 9. ročníka prakticky uchopili vedomosti, ktoré sa naučili o našej zemeguli. Vytvorili svoje originálne modely Zeme aj s detailným popisom jej jednotlivých častí. Na výrobu použili rôzne materiály: polystyrénová guľa, drevo, farby, ale pomohli si aj 3D tlačiarňou.

            Na hodinách biológie si žiaci 7.A a 7.B vyskúšali správnu techniku dýchania zameranú na uvoľnenie a relaxáciu. Osvojili si dôvody, prečo je dôležité vedieť správne dýchať a ako to využívať vo svoj prospech v každodennom živote.

          • Hviezdoslavov Kubín - obvodné kolo

          • V pondelok 4. marca sa dve žiačky našej školy Lívia Hošová a Kiarka Šubertová zúčastnili obvodného kola recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Akcia sa konala v Galérii M. A. Bazovského. Obe recitátorky podali krásne výkony, za čo boli aj odmenené diplomom, knihou a postupom do ďalšieho kola. Obom dievčatám gratulujeme a držíme im palce aj naďalej.

          • Tehlička 2024

          • Naša škola sa už 13. rok zapája do celoslovenskej pôstnej a veľkonočnej zbierky TEHLIČKA, ktorú organizuje saleziánske občianske združenie SAVIO. Cieľom tohtoročnej zbierky je zabezpečiť lepšie podmienky na vzdelávanie a stravovanie viac ako tisícke detí a mladých v Edukačnom centre sv. Bakhity v Tonj v Južnom Sudáne. Toto centrum bolo založené v roku 2008 sestrami saleziánkami, ktoré tu postupne vybudovali školu pre viac ako 1 100 detí vo veku od 5 rokov až do dospelosti. Okrem samotného vzdelania zabezpečujú všetkým svojim žiakom aj každodenný školský obed, ktorý je pre mnohé deti jediným jedlom počas dňa. Škole však chýba miesto, ktoré by poskytlo útočisko pred horúcim slnkom či pred tropickými lejakmi v období dažďov. Prestávky preto žiaci trávia v tieňoch stromov, kde si na prašnej zemi dokončujú úlohy alebo jedia svoj vytúžený obed. Pridajte sa k nám a spolu pomôžme darovať žiakom z Edukačného centra sv. Bakhity  multifunkčnú školskú halu, ktorá bude každodenne slúžiť ako jedáleň počas školských obedov. Zároveň sa bude využívať na slúženie školských svätých omší a počas ďalších edukačných prednášok , skúšok či iných školských aktivít, aby mali aj títo žiaci dôstojné podmienky počas vzdelávania. Naši žiaci si môžu v škole kúpiť tehličky (1 tehlička stojí 50 centov) a lepiť ich na svoj triedny plagátik. Viac sa o zbierke dozviete na www.tehlicka.sk. ĎAKUJEME VÁM, ŽE POMÁHATE.

          • Biblická olympiáda

          • 6. februára sa uskutočnilo školské kolo Biblickej olympiády, ktorej sa zúčastnilo 6 žiakov druhého stupňa. Na súťaž sa pripravovali čítaním vybraných kníh zo Svätého Písma. V tomto roku to boli knihy -  Genezis, Daniel, Žalm 27 a Evanjelium podľa Jána. Spoločná téma, ktorá sa prelínala všetkými knihami, bola vytrvať vo viere. Najúspešnejšími riešiteľkami boli - Vanessa Huňová (9.A), Janka Vulganová (9.A) a Dagmara Papierniková (7.A). Tieto žiačky nás budú reprezentovať na dekanátnom (okresnom) kole, ktoré sa bude konať 21. marca. Prajeme im Božie požehnanie a ďakujeme všetkým, ktorí sa do Biblickej olympiády zapojili.

          • Oznam o udelení riaditeľského voľna

          • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Václava Mitúcha, Školská 368/2, Horné Srnie informuje o poskytnutí riaditeľského voľna pre žiakov 6., 7. a 8. ročníka ZŠ na základe § 150 odsek 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov dňa 20. marca 2024 z organizačných dôvodov (Testovanie 9).