• Dojazdili sme ...

          • Kampaň Do školy na bicykli opäť zvýšila počet detí, ktoré prichádzali do školy na bicykloch i kolobežkách. Motiváciou im boli nielen kupóny, ktoré im zabezpečili imunitu voči skúšaniu či zabudnutiu domácej úlohy. S nadšením sa zapojili aj do ďalších aktivít: súťaže v jazde zručnosti, dopravná výchova na dopravnom v ihrisku v areáli materskej školy i priamo v obci, údržba bicykla, blokové vyučovanie s dopravnými značkami, aplikačné úlohy s bicyklom na matematike, monitorovanie dopravy v našej obci i výtvarné práce. Do súťaže Bike galéria v prírode sa zapojili triedy 1. A , 2. A, Vanda Karcolová z 3. A a Filipko Bulejko z 1. A. Ďakujeme nielen im, ale aj všetkým žiakom a pedagógom, ktorí svojimi aktivitami prispeli do 8. ročníka kampane Do školy na bicykli. Viac foto v galérii.

          • Zážitkové učenie - Cesta do PRAVEKU

          • V stredu 26. októbra sa žiaci VI.A počas hodiny dejepisu preniesli do praveku. Porozprávali, ako sa v tomto období žilo, pracovalo, bojovalo... Po triede sa preháňali mamuty, lovci s šípmi, pästnými klinmi a sekerkami. Nechýbalo praveké obydlie, pred ktorým ženy spracúvali kože a pripravovali stravu. Najskôr si však museli vyrobiť oheň. Bojovníkom úspešný lov predpovedal samotný šaman. Celé toto praveké „divadlo“ dopĺňali jaskynné maľby, zvuky praskajúceho ohňa i pravekej divej prírody. Žiaci tak mali možnosť na vlastnej koži zažiť, aká dôležitá bola pre prežitie vzájomná spolupráca a rozdelenie úloh. A nielen v praveku. Práve vďaka spolupráci sa im toto netradičné opakovanie tematického celku Pravek naozaj vydarilo. Viac foto v galérii.

          • Svetový deň zdravej výživy v ŠKD

          • Október  sa v ŠKD  opäť niesol v duchu zdravej výživy. Odštartoval to Svetový deň zdravej výživy (16.10.) a s ním spojená výstavka ovocia a zeleniny, ktorú deti naaranžovali vo vestibule školy. Nasledoval Zdravý olovrant, ktorý sa konal vo štvrtok 20.10. Deti si v školskej kuchynke pripravili samé zdravé dobroty z pečiva a nátierok (rybacej, mrkvovej a vajíčkovej), dozdobili ich zeleninou a nezabudli ani na ovocný šalát. No nebolo to len o jedení. Doplnili si i svoje vedomosti o tom, čo ktorá nátierka obsahuje a ako to vplýva na ich zdravie. So svojimi kuchárskymi výtvormi sa podelili aj s deťmi a starými rodičmi, ktorý v ten deň boli v našej škole na akcii s názvom Babka, dedko - poďme spolu čítať. Ako sa s touto výzvou popasovali? Posúďte sami (viac foto vo fotogalérii).

          • Babka, dedko - poďme spolu čítať

          • Pri príležitosti Októbra - mesiaca úcty k starším si žiaci 4.A a 4.B vo štvrtok 20.októbra pozvali svojich starých rodičov, aby strávili spoločné popoludnie. Tieto chvíle venovali spoločnému čítaniu, stolovým hrám a spoločným rozhovorom. Predstavili im našu školu a život v nej. Viac foto v galérii.

          • Prvý týždeň kampane "Do školy na bicykli 2022" je za nami

          • V 1. týždni kampane Do školy na bicykli sa mladší aj starší žiaci zapojili vo veľkom počte, o čom svedčia bicykle a kolobežky na stojanoch i mimo nich. Prváci využili svoje kolobežky na súťaž i dopravnú výchovu v obci. Do súťaže o RETRO bicykel sa zapojilo 6 žiakov, ktorí prišli na svojich retro bicykloch. Každý starý bicykel má svoj príbeh, o ktorom vedeli povedať. Ďakujeme. 

          • Trenčianske hodiny - školské kolo

          • V pondelok 17. októbra sa školou niesli známe i menej známe tóny ľudových piesní. Žiaci mohli svoj talent prezentovať v troch kategóriách tradičnej súťaže  Trenčianske hodiny. Víťazstvo si vyspievali:

            1. kat.: 1.m. Lara Papierniková (3.A), 2.m. Paťka Štefaničáková (2.A), 3. m. Kiarka Šubertová (1.A)

            2. kat.: 1.m ---, 2.m Ondrej Mikuš (6.B), 3.m Katarína Blašková (4.A)

            3. kat.: 1.m Vanesa Pastuchová (9.A) a Lívia Michalíková (9.A), 2.m Izabella Šedivá (7.A), 3.m Jakub Kebísek (7.A)   Víťazi pospupujú do okresného kola, držíme im palce.

          • Malý futbal - chlapci

          • Naši žiaci boli v pondelok 17. októbra na turnaji v malom futbale iba krôčik od postupu do okresného kola. V trojčlennej skupine (ZŠ Hodžova, ZŠ Jastrabie a ZŠ s MŠ Horné Srnie) sme odohrali 2 zápasy. V tom prvom sme remizovali proti ZŠ Hodžova 3:3 a následne sme porazili ZŠ Jastrabie 7:1. V poslednom zápase skupiny vyhrali hráči Hodžovej proti Jastrabiu 11:0, vďaka čomu mali lepšie skóre ako my a preto postúpili do ďalších bojov. Za vzornú reprezentáciu školy sa zaslúžili: Dávid Ďurík, Jakub Fellner,Tomáš Galko, Jakub Kebísek, Pavol Matějka, Samuel Papiernik, Andrej Pinka, Hugo Štefula, Kristián Turák, Darius Zubo.

          • Do školy na bicykli 2022

          • V dňoch  17. 10. - 28. 10. sa žiaci a učitelia môžu opäť zapojiť do celonárodnej kampane Do školy na bicykli, ktorá podporuje zdravú, bezpečnú a prirodzenú mobilitu žiakov a pedagógov. Tento raz s heslom Jazdíme celý rok!“ Podmienkou je prísť do školy na bicykli alebo kolobežke. Čím väčší počet účastníkov, tým väčšie šance pre našu školu získať zaujímavé ceny. A aké výhody prináša jazda na bicykli alebo kolobežke pre žiaka? Za každé 3 jazdy získa žiak kupón, ktorý mu zaručí imunitu pred skúšaním alebo zabudnutím domácej úlohy či pomôcky.

            Okrem ekologických jázd do školy sa uskutočnia v triedach aj ďalšie aktivity spojené s bezpečnou jazdou na bicykli, dopravnou výchovou, jazdami zručnosti, údržbou bicykla a opravou defektu, cyklovýlet a monitorovanie dopravy v obci.

            Bike galéria v prírode – 1. stupeň – vytvoriť z prírodnín alebo kombináciou prírodnín a iných materiálov bicykel. Výtvory môžu byť rovinné/ na zemi/ alebo priestorové.Výtvory treba priniesť 27. 10. p. uč. Krchňávkovej – 1. A alebo poslať fotku – krchnavkova@gmail.com

            Retro bicykel – 2. stupeň – 20. 10. / štvrtok/ - príď na starom bicykli do školy a zapoj sa do súťaže o retro bicykel.

          • Oznam pre rodičov ohľadom poplatkov za ŠKD, MŠ a ŠJ

          • Nakoľko nám v poslednom období rodičia uhrádzajú platby na nesprávne účty (zrejme je to spôsobené novými nastaveniami v bankách), žiadame rodičov o dôslednú kontrolu správnych účtov a variabilných symbolov. 

            • MŠ a ŠKD IBAN SK90 5600 0000 0006 5811 0003
            • ŠJ strav. IBAN SK24 5600 0000 0006 5811 4004

            Zároveň žiadame rodičov, ktorí ešte neuhradili stravné za september a október, aby tak urobili čo najskôr.

             

          • Technická olympiáda - školské kolo

          • Aj tento rok mali naši žiaci 2. stupňa možnosť zapojiť sa do školského kola TECHNICKEJ OLYMPIÁDY.
            V Kategórii A  sa víťazmi stali Šimon Hurák a Patrik Chlebana z IX.A a v Kategórii B Fabio Jacinto zo VII.A. Títo žiaci nás budú v novembri reprezentovať na okresnom kole.

            Úspešnými riešiteľmi sa stali Peter Chlebana (IX.A), Kateryna Hanych (VI.B), Jakub Kebísek (VII.A), Ondrej Mikuš (VI.B) Jonáš Popovič (VI.B), Aneta Chlebanová (VI.A) a Joel Jacinto (VI.B). GRATULUJEME!

          • Linda Pavlovičová - autorka úspešnej poviedky

          • Naša žiačka Linda Pavlovičová získala 3. miesto v celoštátnej súťaži mladých autorov Mladá slovenská poviedka 2022. Ocenenie z rúk poroty a zborník víťazných prác si prevzala v Oravskej knižnici Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne. Z jej pisateľského úspechu máme veľkú radosť. Do súťaže sa okrem nej zapojili aj ďalšie žiačky: Marcia Jacinto  a Viktória Szabóvá. Veríme, že aj tento rok nájdu inšpiráciu a vytvoria ďalšie literárne počiny. Lindinu poviedku si môžete prečítať v priloženom súbore.

          • Poplatok SRRZ-RZ

          • Poplatok rodičovského združenia je možné uhradiť triednej pani učiteľke v termíne od pondelka 17.10. do stredy 19.10.2022. 

            Výška poplatku odsúhlasená na celoškolskom rodičovskom združení:

            1. dieťa 20,- € (najstaršie)

            2. dieťa 10,- €

            3. dieťa a ďalšie neplatí.

          • Európska noc výskumníkov

          • V piatok 30. septembra sa vo viacerých mestách na Slovensku konal vedecký festival Európska noc výskumníkov, ktorá vznikla z iniciatívy Európskej komisie a je paralelne organizovaná v 30 štátoch Európy. Žiaci našej školy vo vedeckom stánku Vyskúšaj si roboty z First Lego League v nákupnom stredisku Mirage v Žiline prezentovali svoje roboty, ktoré  konštruovali na robotickom krúžku a získali s nimi viaceré ocenenia na robotických súťažiach. Okrem robota zo súťaže First Lego League Robot-Game, ktorý spĺňa misie z výzvy Cargo a sprevodovanej veternej turbíny Fabrickí Legomajstri, predstavili už známu srňanskú lanovku a viacerým chlapcom aj dievčatám umožnili naprogramovať si vlastného robota. Ďakujeme vedcom z Fakulty informatiky a riadenia zo Žilinskej univerzity, ktorí nás na festival pozvali a umožnili sa našim žiakom odprezentovať, zažiť niečo nové a načerpať vedomosti od vedcov aj z iných odvetví. Rovnako ďakujeme aj zanieteným rodičom s logistickou pomocou.

          • Krok za krokom vo finančnom vzdelávaní

          • Posledné dva septembrové dni sa naši deviataci venovali finančnému vzdelávaniu s cieľom zvýšiť ich finančnú gramotnosť. Formou workshopov ich lektorky z OZ Zlatá tehlička  previedli svetom financií, bankovníctva, úrokov a úverov. Táto téma ich zaujala a veríme, že získané vedomosti využijú aj pri spravovaní vlastných financií. Priemerná úspešnosť záverečného testu bola 95 %. Blahoželáme.

          • Naše dievčatá zvíťazili vo vybíjanej

          • Vo štvrtok 29. septembra sa staršie žiačky (Gabrielová Sára Zoe, Liptáková Júlia, Šedivá Izabella, Savková Olívia, Dušičková Zuzana, Chmelinová Simona, Kebísková Vanesa, Bahnová Laura, Vulganová Janka, Púčeková Lucia, Ďurčová Karin, Eliška Vandžálová) zúčastnili turnaja vo vybíjanej o putovný pohár sv. Michala v Nemšovej. V silnej konkurencii ďalších štyroch škôl, často aj proti vyšším a starším hráčkam dokázali svoje kvality a získali 1. miestoGratulujeme!

          • Pasovačka PRVÁKOV

          • V utorok 17. septembra boli naši najmladší žiaci slávnostne pasovaní za PRVÁKOV. Deviataci pre nich pripravili zaujímavý program, ktorým im priblížili život na škole. Pred kráľom Patrikom zložili sľub a ako pamiatku na túto výnimočnú chvíľu dostali pamätné medaile. Viac foto v galérii.

          • Rodičovské združenie

          • V pondelok 3. októbra o 15.30 hod. sa uskutočnia spoločné triedne rodičovské združenia. Traja zástupcovia  každej triedy sa následne zúčastnia celoškolského RZ. Vážení rodičia, tešíme sa na Vašu účasť.

          • 26. september - Európsky deň jazykov

          • V rámci Európskeho dňa jazykov sme dnes začali sériu aktivít, ktoré pomôžu deťom zorientovať sa v množstve jazykov a poukázať na ich dôležitosť. Deviataci - nemčinári (Miška L., Patrik Ch., Samuel S., Eliška M. a Samuel. K.) pripravili pod vedením pani učiteľky Prekopovej humornú divadelnú scénku "Wir sind hungrig" v nemeckom jazyku, ktorou pobavili a možno aj motivovali niektorých mladších žiakov. Oceňujeme ich odhodlanie, prípravu, fantáziu a zmysel pre detail, nakoľko si upiekli vlastnú rekvizitu - pizzu.

          • Zmena vyučovania v piatok

          • V piatok 16. septembra bude zmena vyučovania nasledovne:
            I. stupeň - sa prvé dve vyučovacie hodiny učí riadne podľa rozvrhu a 2 vyučovacie hodiny turistika. Koniec 11.40 hod.
            II. stupeň - 5 vyučovacích hodín Ochrana života a zdravia (2 hod v budove školy + 3 hod v teréne). Koniec 12.15 hod.
            Žiakom odporúčame turistické oblečenie, nepremokavú obuv a bundu alebo pršiplášť.